Bh premijera “Demokratija” na svečanom otvaranju XIV TKT festa

U nedjelju 27. marta na Međunarodni dan pozorišta u Teatru Kabare Tuzla svečano će biti otvoren XIV TKT fest – Dani akademskog teatra 2016.

Prvi dan festivala posvećen je jednom od rodonačelnika TKT festa, Zijahu Sokoloviću.
U 17:00 sati biće izvedena predstava “Demokratija” koju je režirao Zijah Sokolović, a od 19:30 slijedi pozorišno – dokumentarna izložba “Šekspir i Teatar kabare Tuzla“, autor: Srđan Vukadinović
Svečano otvaranje: „Promocija knjige Glumac je glumac, je glumac“, u povodu obilježavanja 40 godina umjetničkog rada Z. Sokolovića , promotori: Srđan Vukadinović i Mladen Bičanić.
20,00, sati, Premijera: “DEMOKRATIJA”, dramatizacija: Selma Parisi, režija: Zijah Sokolović
Produkcija: Zijah Sokolović, Beč, Beograd,
Igraju: Zijah Sokolović i Dražen Šivak, AUSTRIIJA, SRBIJA,

DEMOKRATIJA
Predstava Demokratija je duhovito ispričana scenska priča o raznim oblicima neuspjele demokratije, analizirajući smisao, svrhu i mogućnosti demokratije, kao do sada najboljeg, iako daleko od savršenog oblika vladavine u državama
i društvima. Glavna ideja predstave je da demokratija nije jednom dat model vladavine, nego je to proces usavršavanja društvenih i političkih odnosa. Igrajući duhovite, kratke scene, sa preokretima, komentarima, ironijom i samoironijom, kroz citate poznatih dramskih dijela u istoriji – od Antičke Grčke, preko Šekspirovih junaka, pa sve do nekih današnjih primjera, Zijah A. Sokolović i njegov mladi partner, Dražen Šivak, vode nas kroz svijet pozorišta i politike, istorije i filozofije, sociologije, poezije.

Napominjemo da su ulaznice za predstavu “Demokratija” u terminu od 19:30 sati rasprodane već u prvim danima, dok je za termin u 17:00 sati ostalo svega nekoliko ulaznica. Zato nepropustite doživjeti “Demokratiju” na jedinstven način, onakav kakvog ga samo Zijah Sokolović može prenijeti na publiku.

Informacije i rezervacije na telefon 035/264-733.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *