Premijera predstave ”Ženidba” u okviru 18. TKT Fest-a 2020.

Četvrta noć 18. TKT Fest-a 2020: Premijera predstave ‘‘Ženidba‘‘autora Nikolaj Vasiljevič Gogolja

Na pretposljednjoj večeri 18. TKT Fest-a 2020. premijerno će biti izvedena predstava ‘‘Ženidba‘‘autora Nikolaj Vasiljevič Gogolja, 01.12.2020. s početkom u 19 30 sati. Riječ je o produkciji Teatra kabare Tuzla u kojoj režiju potpisuje Damir Altumbabić.

“Ženidba” je komedija jednog od najvećih ruskih, ali i svjetskih dramskih pisaca Nikolaj Vasiljeviča Gogolja. Ovaj komad je Gogolj pisao nekoliko godina sa prekidima kako bi se posvetio “Revizoru”. Na početku, tačnije 1833. godine kada je počeo da piše Ženidbu, bio je ovo komad koji se zvao Prosci i radnja se odvijala na jednom spahijskom imanju. Od te prve verzije sačuvan je samo prvi čin ali u kom nema mi Potkoljosina ni Kočkarjova. Tek u jesen 1836. Gogolj se vratio pisanju Ženidbe, da bi svoju premijeru u teatru doživjela tek 1842. u Petrogradu.

Naša Ženidba se bavi upravo motivima za brak, za taj čin “Ženidbe”. Svaki od likova ima svoje motive za ovaj bitni čin u životu, neko to čini iz interesa, neko zbog sexualne potrebe, neko iz malograđanskih potreba, a Fjokla i Kočkarjov žele da se ženidba desi jer su se opkladili, ko je bolji u provodadžisanju. Likovi su veoma naglašeni kroz izražene špic osobine. Upravo taj dijapazon distinktivnih likova čini ovaj komad klasikom.

Biti ili ne biti / Oženiti se ili ne / e to je pitanje?

Produkcija : Teatar Kabare Tuzla

Režija: Damir Altumbabić

Dizajn plakata: Ahmed Jašarević

Ton i svjetlo: Nermin Brković

Igraju:

Potkoljosin – Toni Kovačević

Kočkarjov – Adi Omić

Agafja – Samina Mujkanović

Fjokla – Lorena Trogrlić

Tetka Arina – Selma Gusinac / Lejla Redžić

Kajgana – Dino Kerić

Anučkin – Tarik Jašarović

Ževakin – Predrag Erletić

Stjepan – Tarik Jašarović

  1. TKT Fest se završava u srijedu, 02.12.2020. izvedbom predstave PLUĆA autora Duncan Macmillana u režiji Aide Bukvić. Produkcija / Teatar Exit / Zagreb. Igraju: Jadranka Đokić i Amar Bukvić / HRVATSKA.

XVIII TKT Fest – dani akademskog teatra 2020. se odvija pod motom ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ i trajati će od 28.11. do 02.12.2020. godine. Pokrovitelji Festivala su BH Telecom, Grad Tuzla, Vlada tuzlanskog kantona / Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Broj publike u teatru je ograničen te su sva mjesta POPUNJENA. Teatar se pridržava svih epidemioloških mjera.