U subotu: Ježeva kućica i Krojcerova sonata

Radi velike zainteresiranosti publike repertoarski program ‘’Subotom u Teatar kabare Tuzla’’ nastaviće se ponovnim izvođenjem predstave za djecu ‘’Ježeva kućica’’ Branka Ćopića u 12 sati, aktuelnom školskom lektirom, i predstavom ‘’Krojcerova sonata’’ autora Lava Tolstoja koja će se odigrati s početkom u 19 30 na sceni Teatra kabare Tuzla 01.12.2018. godine.

‘’Ježeva kućica’’ je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla za koju dramatizaciju, adaptaciju teksta i režiju potpisuje Damir Altumbabić. Asistent režije: Emina Goletić. U predstavi igraju: Ermin Avdić, Sadika Kahrimanović, Damir Altumbabić, Emina Goletić, Irfan Kasumović i Jasmina Ibrahimović.

Scenografija: Suad Avdagić / Kostim: Šefika Hukić / Maske: Siniša Udovičić / Muzika za songove: Benko Marjanović / Crteži na plakatu i afiši: Elma Fazlić / Dizajn zvuka i svjetla: Nermin Brković

Višestruko nagrađivana monodrama ‘Krojcerova sonata’’, koju je režirao Nebojša Bradić, nastala je na temelju Tolstojeve novele povodom obilježavanja 35 godina umjetničkog rada istaknutog glumca Vlade Keroševića, koji je ujedno i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Premijerna izvedba predstave je upriličena 2013. godine, a do sada je imala niz festivalskih izvođenja, gostovanja i nagrada.

Priča ubice, koju suptilnim scenskim elementima studiozno, nadahnuto i sugestivno oživljava Kerošević, odvija se tokom vožnje vozom, putujući, ali ne dolazeći na cilj. Naime, glavni junak uz neprestanu zvučnu kulisu putujućega voza i nekoliko junaku bolnih prekida zvukom same sonate, najprije prepričava i tumači događaje i objašnjava okolnosti, a na kraju ponovo preživljava, kao u psihodrami, svaki bolni i grozni detalj surovog ubistva iz strasti i potpuno se ogoli gledaocima u svojoj strašnoj bolesti krvavog ubice. Nakon upriličenih nedavnih festivalskih gostovanja u Hrvatskoj i BiH, u znak zahvalnosti publici na izgrađenom povjerenju ulaz na predstavu je SLOBODAN.

“U kupeu, na drvenoj klupi, kraj poluotvorenog prozora, sjedi čovjek. A voz juri ruskim prostranstvom, točkovi bjesomučno udaraju u sastave šina i stvaraju potmulu ritmičku konsonancu. Čavrljaju točkovi lokomotive, možda i preglasno.
To su elementi kojima je oblikovan scenski prostor za realizaciju jednog novog poduhvata kojem je podario svoju stvaralačku imaginaciju glumac Vlado Kerošević. Za predložak je poslužila adaptacija pripovijetke Lava Nikolajeviča Tolstoja Krojcerova sonata.
Središte storije je odnos muškarca i žene, problem duhovnog i fizičkog u njihovom odnosu. Tolstoj ga je razveo u niz rukavaca i svaki od njih je trebao dati svoj obol idejnoj okosnici koju je sebi unaprijed Tolstoj postavio i, na kraju, sveo ih u životnu bujicu sa vrtoglavom maticom ljubomore koja je, poput oluje, uništavala sve pred sobom dok se nije završila zločinom – ubistvom.
Pozdnišev je glavni lik ove Tolstojeve storije. Ubica svoje žene. I njegov se zločin umnožio time što je svojoj djeci, a bilo ih je petoro, oduzeo majku, ubio ženu u čiju iskrenost nikako nije smio posumnjati, a sumnjčio je, možda i najviše, kada mu je ona bila do kraja odana. Tolstoj je svoju pripovijest oblikovao u formu ispovijesti. Junak Pozdnišev se ispovijeda svome saputniku u kupeu jednog voza kojim se vraćao kući sa sudskog procesa. A voz je tutnjao ruskim prostranstvom, točkovi grgoljili svoju zamornu pjesmu. Toj tragičkoj krivici je Vlado Kerošević želio da dotakne dno! Jezikom monodrame, krajnjom usredsređenošću na sopstveno biće, na samogovor. Osnovno svojstvo monodrame jeste korištenje prvog lica. I treba to prvo lice provesti kroz sve stupice ispovijednog tona koji je neodvojiv od prvog lica. Spregnut u beočuge prvog lica i ispovijednog tona, glumac je usredsređen na tekstualni predložak ugrađujući u njega svoju interpretativnu sintaksu da bi ga preveo iz literarne ravni u reljef glasovnih modulacija u kojima i narativni slog prelazi u svojevrsne scenske ritmičke kaskade, kao mjera snage umjetničke interpretacije. U tome spletu transpozicija tekstualnog u glasovne modulacije kristalizirala se umjetnička istina autora tekstualnog predloška. Moglo bi se reći da je svaka interpretacija u monodrami svojevrsni homage piscu i literarnoj organizaciji njegova teksta: njome se posreduje odnos između literarne formulacije literarnog djela i čitatelja. Snaga toga posredovanja i vajanja umjetničke istine pisca teksta jeste ono što postaje neotuđivi dio glumca. Zbog toga, umjetnička komponenta glumačke predanosti sopstvenom stvaralačkom činu uvijek ostaje u drugom planu, mada se mora glumcu odati dostojno poštovanje kao satisfakcija za sve ono što je uložio u tu svoju interpretaciju. Pa ipak, glumac, veliki glumac, nastoji da učini i nešto više dok je sam na sceni, suočen sa stotine pari pogleda koji se ugrađuju u njegovo biće…”

Cijena ulaznice predstave za djecu u slobodnoj prodaji je 5 KM. Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Molimo cijenjenu publiku da na vrijeme preuzmu svoje rezervisane ulaznice, 60 minuta prije zakazanog termina izvođenja predstave, u suprotnom organizator ima za pravo da ih distribuira dalje prije početka predstave. Dobro nam došli.