Predstavom Zijaha Sokolovića otvoren XX TKT Festival – Dani akademskog teatra 2022

Teatar Kabare Tuzla je sinoć obilježio svoj značajni jubilej, dvadeset godina TKT Festivala.

Hronika sa prve noći XX TKT Fest-a:

Festival je otvoren predstavom Zijaha Sokolovića „Lijevo desno glumac“ kojom obilježava 50 godina umjetničkog rada. Doajen bh. glumišta a i šire, pred punom salom publike je još jednom pokazao zašto iza sebe ima veliki broj nagrada i gostovanja, te status kultne ličnosti koja svojim predstavama od srca nasmije publiku, ali i navede na razmišljanje i preispitivanje kako sebe tako i okruženja.

Prije samog početka festivala, publika je imala priliku pogledati Pozorišno-dokumentarnu izložbu „TKT-FEST kontinuiteta sa Zijahom Sokolovićem“ neraskidivost teatarske simbioze, autora prof. Srđana Vukadinovića, teatrologa i njegovih saradnika. Na izložbi su hronološki prikazana sva gostovanja Zijaha Sokolovića i njegovih predstava na TKT festu, odnosno sve svoje projekte je odigrao na ovome festivalu.


Ivana Milosavljević, direktorica teatra, u uvodnoj riječi, pozdravila je publiku, zahvalila im se što su tu, uprkos drugačijim okolnostima, što su omogućili da ovaj festival nastavi svoju dvadeset godina dugu tradiciju. U to ime se, također, zahvalila i Gradu Tuzla na ustupljenom prostoru i Centru za kulturu Tuzla za saradnju i partnerstvo na projektu.

Prof. Srđan Vukadinović kazao je kako je festival počeo Zijahovom predstavom daleke 2003. godine te istakao karakteristiku Zijahovih predstava kako one, iako su iste, ustvari nikada to nisu jer su kao labaratorija, kao projekt. Također, naveo je kako festival koji traje ovoliko dugo prvo ima umjetničku pa historijsku kvalitetu ali da sama promjena lokacije neće ozbiljno naškoditi koncepciji festivala nego da, ustvari, može samo doprinjeti njegovom razvitku, širenju, novim idejama i novim teatralijama.

Na samom kraju, publici se obratio Zijad Lugavić, VD gradonačelnika, koji je rekao da bez kulture i umjetnosti nema jednog grada i kako su, kada je u pitanju Teatar Kabare Tuzla, vrlo rado izašli u susret i našli rješenje za nastavak ove tradicije duge dvadeset godina. Čestitao je organizatorima te proglasio festival otvorenim.

XX TKT Fest su podržali: Grad Tuzla, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Vlada Tuzlanskog kantona – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Leftor, BuyBook, Cvjećara „Ruža“ Tuzla, Kabil Pekara, RockShop.ba.

U fotografijama ispod pogledajte atmosferu sa otvaranja festivala.