Monografija umjetničkog bunta i iskrenost i šok u predstavi “Kurva”

Pretposljednja noć 12. TKT Festa obilježena je promocijom Monografije Teatra Kabare Tuzla pod nazivom UMJETNIČKI BUNT I ISTRAJNOST KAZALIŠNOG DJELANJA autora Srđana Vukadinovića i Vojislava Vujanovića, u kojoj posebno mjesto zauzima stand up komedija kao jedan novi umjetnički bunt koji je sveprisutniji u produkciji Teatra Kabare Tuzla. Nakon promocije ovogodišnje Monografije, izvedena je predstava KURVA.

Ulaznice za predstavu KURVA autorice Vedrane Rudan, u režiji Zijaha Sokolovića i izvođenju glumice Olivere Baljak su bile rasprodane na samom početku 12. TKT Festa.

U knjizi, nastaloj kao zbirka kolumni pisanih za tjednik „Nacional“, Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder, Vedrana Rudan nastavlja se baviti svojim stalnim temama kao što su nasilje nad ženama, mačizam i primitivizam, odgoj djece, nametnuti obrasci ponašanja u konzervativno-tradicionalnom, katoličkom društvu, siromaštvo i politička korupcija, kult mladosti i ljepote nametnuti kroz medije…
Iskreno i šokantno, tužno i smiješno, realno i bizarno, sve se to miješa u Vedraninom rukopisu u kojemu njeno pero namjerno i dalje zabada u neuralgične tačke društva.

4b

Završnicu 12. TKT Festa obilježiće NP Toša Jovanović iz Zrenjanina i Akademija Umetnosti Novi Sad, premijerom predstave „ONA“ autorica Đulvezan, Milošević, Knežević. Režiju potpisuje Mija Knežević, dok u predstavi igraju Jelena Đuvezan i Alisa Lacko

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *